Articole

România a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea art. 8 și art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului

CEDO: Diagnosticul în sine nu este suficient pentru a se pronunța o hotărâre prin care să se îngrădească dreptul părintelui de a avea relații cu copilul său.

18 Octombrie 2023

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea art. 8 (privind dreptul la respectarea vieții private și de familie) și pentru încălcarea art. 14 (privind interzicerea discriminării) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

In speță, instanțele române, i-au îngrădit clientului nostru dreptul de a avea relații cu copilul său din cauza diagnosticului de care suferă. 

Concluzia Curții europene constă în faptul că, diagnosticul în sine nu este suficient pentru ca o instanță să îngrădească dreptul tatălui de a avea un program de vizită și de a avea relații cu minorul. 

Pentru a putea fi îngrădit un astfel de drept, instanțele sunt obligate să ofere o analiză amănunțită și suficiente motive pentru care să fie luată o astfel de decizie.

Numele unei Întreprinderi Familiale

Numele unei Întreprinderi Familiale (IF) NU se modifică atunci când se schimba reprezentantul legal. Hotărâre definitivă a instanței.

17 August 2023

În luna iunie 2021 clientul nostru, o Întreprindere Familială din Baia Mare, a dorit să modifice structura IF-ului prin cooptarea unui nou membru de familie și numirea acestuia în calitate de reprezentant.

Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Maramureș a respins această solicitare, motivând faptul că odată cu schimbarea reprezentantului trebuie să se schimbe și denumirea IF-ului, acesta urmând a purta denumirea noului reprezentant.

Nu am putut să fim de acord cu interpretarea dată de către ORC Maramureș, motiv pentru care am contestat în instanță Rezoluția emisă, având în vedere că normele legale în materie, respectiv OUG nr. 44/2008 și Ordinul 2594/C/2008, nu prevăd  această obligație de modificare a denumirii odată cu schimbarea reprezentantului IF-ului.

Judecătoria Baia Mare, ca primă instanță sesizată, ne-a dat dreptate și a anulat Rezolutia de respingere emisă de ORC Maramures, considerând că intimata a interpretat în mod eronat dispozițiile legale în materie și a obligat intimata să înregistreze în Registrul Comerțului modificările stabilite prin Actul adițional încheiat la Acordul de constituire a Întreprinderii Familiale.

Împotriva sentinței, în termenul legal, ORC Maramures a formulat apel, insă Tribunalul Maramureș a respins apelul formulat, menținând în totalitate hotărârea pronunțată de către Judecătoria Baia Mare. Decizia a rămas definitivă în luna august 2023 prin nerecurare.

După mai bine de 2 ani de zile, timp în care reprezentantul desemnat nu și-a putut exercita atribuțiile date de către ceilalți membri ai IF-ului, ne bucurăm că instanța ne-a dat dreptate și sperăm ca prin această hotărâre ORC Maramureș să-și uniformizeze modul de soluționare a acestor cereri care implică modificarea reprezentantului unei Întreprinderi Familiale și să nu mai solicite pe viitor shimbarea denumirii unui IF pentru acest motiv.

Dacă întâmpinați astfel de probleme, societatea noastră de avocatură, vă stă la dispoziție pentru consultanță de specialitate.

Migrația din perspectiva Convenției Europene a Drepturilor Omului

Astăzi am avut privilegiul să ne întâlnim cu 8 dintre judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului participând la Conferința Profesională organizată de Baroul Maramureș, care a avut ca și temă de discuției Migrația din perspectiva Convenției Europene a Drepturilor Omului.

3 Decembrie 2022

Informațiile oferite ne-au dat o viziune mai clară asupra procedurilor folosite de către Curte, mai ales că în anul 2020 colega noastră, Ioana Isac, a câștigat o plângere formulată la CEDO, iar în prezent mai avem doua plângeri pendinte în fața Curții.

Avocați pentru refugiați

Ne-am alăturat campaniei inițiate de Uniunea Națională a Barourilor din România - UNBR și oferim gratuit asistență juridică și umanitară pentru refugiații din Ucraina.

3 Martie 2022

Pentru asigurarea unor informații cât mai complete legate de drepturile refugiaților, UNBR și barourile din țară pun la dispoziție un Ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaților ucraineni în România, un telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă (în continuă actualizare) a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită, vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.

Ghidul bilingv include informații despre Condiții de trecere a frontierei către România; Statutul de refugiat/protecție subsidiară și cererea de azil; Drepturile și obligațiile persoanelor care solicită azil; Regimul solicitanților de azil minori; Alte persoane care beneficiază de protecție. 

Ghidul poate fi descărcat de la acest link 

https://www.unbr.ro/wp-content/uploads/2022/03/Ghid_regim_juridic_brosura_RO-UA-lista.pdf

Aplicarea Decretului-Lege 118/1990, republicat în 2020

Persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, pot beneficia de dispozițiile acestui decret-lege dacă îndeplinesc cerințele prevăzute de lege.

16 Noiembrie 2021

Sumele pe care aceste persoane le pot primi variază în funcție de calitatea pe care au avut-o - respectiv dacă persoana ce formulează cererea de despăgubire a fost în mod direct supusă persecuției/deportării/prizonieratului sau este descendentul direct al acelei persoane, și de perioada în care respectiva persoană a fost supusă măsurii.

În plus, aceste persoane pot beneficia și de diverse alte ajutoare, ca de exemplu scutirea de la plata impozitului pe clădiri sau autoturisme, conform Codului Fiscal.

Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de Decretul Lege nr.118/1990 se depun personal sau prin mandatar la Agenția pentru Plăți și Inspecție socială din județul în care are domiciliul solicitantul, sau prin poșta electronică, pe adresa de e-mail a agenției teritoriale.

Pentru persoanele care, la data depunerii cererii, nu mai au cetăţenia română, cererile se transmit la agenția teritorială, în funcţie de ultimul domiciliu din România, sau se depun prin mandatar desemnat prin procură specială, la agenţia teritorială în a cărei rază teritorială domiciliază mandatarul.

În condițiile în care nu dețineți personal documente care să ateste calitatea de persoană persecutată politic, deținută sau deportată, aceste dovezi pot fi obținute prin cereri formulate către autoritațile competente.

Pentru orice alte informații vă stăm la dispoziție.